“Elk instrument heeft een eigen en unieke werking, klankkleur en uitstraling. Dat maakt het werken ermee zeer veelzijdig.”

Klankschalen en de feng gong, bijzondere werkinstrumenten

Klankschalen en de feng gong zijn erg bijzondere instrumenten. Het zijn bijzondere gereedschappen in mijn praktijk.
Niet alleen werken ze ‘openend’, ze helpen mij met coaching doeleinden doordat je door het inzetten sneller in een zogeheten alfastaat (staat van rust) terecht komt. Ze helpen jou ook te ontspannen én ze geven je een subtiele massage waardoor je onder anderen een betere doorbloeding ervaart, afvalstoffen beter afgevoerd én ze verbeteren jouw algehele energiehuishouding.
Naast dit alles brengen ze ons nog zo veel meer.
Onder elke specifieke dienst/sessie die ik aanbied kan je over de bijbehorende voordelen lezen.

De instrumenten welke ik het meeste inzet zijn mijn schitterende klankschalen en mijn bijzondere gong en klankbuizen.
In dit blog lees je meer over de achtergrond van de klankschaal en de feng windgong.
Tevens leg ik je uit waar de Peter Hess® klankschalen hun kwaliteitslabel aan hebben verdiend. Veel leesplezier gewenst!

Een stukje geschiedenis van de klankschaal;

Klankschalen komen uit landen als Tibet, Nepal, Japan, China en India. In de westerse wereld zijn ze pas rond het jaar 1970 ontdekt maar de geschiedenis gaat duizenden jaren terug.

kelk _ bloem paars _ bloem kelk _ goud _ koper _ brons _ hart _ wol _ schapenvacht _ grijs _ wit

Een stukje geschiedenis van de klankschaal;

Klankschalen komen uit landen als Tibet, Nepal, Japan, China en India. In de westerse wereld zijn ze pas rond het jaar 1970 ontdekt maar de geschiedenis gaat duizenden jaren terug.

De schalen werden vroeger gebruikt als meditatie instrumenten, slaginstrumenten, offerschalen, kookgerei (eetkommen) en meer. Dat de schalen als kookgerei werden gebruikt had tevens een verbloemend effect, om rituele handelingen geheim te houden. Natuurlijk hebben er wel onderzoeken plaatsgevonden naar het rituele gebruik, maar de bevolkingen die de schalen van oorsprong gebruikte hebben daar niet alles over losgelaten. Zo blijft er altijd een stukje mysterie.

Tegenwoordig is er al veel wetenschappelijk en natuurkundig onderzoek gedaan naar de heilzame werking van klankschalen. Klankschalen (met name de zingende klankschalen) worden veelvuldig gebruikt voor zelfontplooiing, ter ontspanning en voor de helende werking op het lichaam en de geest. Met authentieke schalen kan je trillingen en klanken onder andere inzetten voor elementen als compassie, liefde, kracht, licht en transformatie en voor de overdracht van energie.

De klanken van de ziel, chakra’s en metalen. Ervaar het oergeluid van een klankschaal.

Klankschalen hebben drie klanken van de ziel: Ohm, Om en Aum. Dit is het oergeluid van het ontstaan van de wereld en een deel van de ziel. Het geluid is de chant van een mantra en de vibratie van het Ohm geluid werkt in op jouw ziel. Elke schaal heeft zijn eigen klankkleur, toonzetting en karakter. Daardoor kan je afwisselen met trillingsfrequenties. Daarnaast kan elke schaal een eigen gevoel of emotie bij je oproepen. De klanken staan in verbinding met de chakra’s.
De metalen die in de schalen zijn verwerkt staan in verbinding met de planeten, die op hun beurt invloed hebben op je karakter. Een schaal bestaat uit 7 tot 12 verschillende metalen!

Wil je graag meer lezen over frequenties, toonhoogtes en hoe wij kleuren en vaste materie kunnen zien en ervaren? Lees dan dit blog.
Ben je benieuwd naar de werking van het geheugen van jouw lichaamscellen of de werking van energieën? Dan is dit blog interessant.

kelk _ bloem paars _ bloem kelk _ goud _ koper _ brons _ hart _ wol _ schapenvacht _ grijs _ wit

Elke klankschaal en elke gong is bijzonder en heeft een eigen persoonlijkheid.

Wanneer je werkt met instrumenten resoneren deze met je lichaam. Elk instrument werkt op een eigen klankkleur, op een eigen frequentie, een eigen persoonlijkheid.
Daardoor kan het ook zijn dat je het ene instrument als zeer prettig ervaart en een ander instrument als confronterend of zelfs verschrikkelijk. Terwijl het voor een ander persoon juist andersom is. Dat is helemaal goed en ook logisch.

Ieder persoon is uniek en heeft een eigen leven meegemaakt, een eigen verhaal, eigen trauma’s, eigen geluksmomenten etcetera.
Niet alleen jouw brein heeft een geheugen, ook al jouw lichaamscellen hebben een geheugen.
Jouw lichaam is dus eigenlijk de bibliotheek van jouw leven. Doordat dit voor iedereen anders is, is het prettig dat er gewerkt kan worden met verschillende instrumentopties.

“Elk instrument heeft een eigen klank en persoonlijkheid. Dat maakt elke schaal en elke gong bijzonder en uniek.”

Peter Hess klankschaalmassage Enschede

Wat onderscheidt een Peter Hess® klankschaalmassage van een massage met andere klankschalen?

In mijn praktijk werk ik met allerlei verschillende formaten en soorten klankschalen. Doordat elke schaal zijn eigen unieke werking heeft is het niet zo dat de ene schaal op voorhand beter is dan een andere schaal.
Toch zijn er wel verschillen te benoemen.
Een gedeelte van mijn werkinstrumenten bestaan uit Peter Hess® klankschalen.
Peter Hess is een Duitse heer die een erkende methode heeft ontwikkeld welke verschillende professionele toepassingen kent. De schalen waarbij je met het toepassen van deze methode werkt hebben het Peter Hess label.

Sinds 1990 heeft de heer Peter Hess de originele samenstelling en vervaardiging van klankschalen onderzocht. In 1997 is het hem gelukt om de traditionele fabricage met oude metaallegering te verwezenlijken. Daardoor is het mogelijk om nieuwe klankschalen te verwerven die op de oorspronkelijke wijze gemaakt zijn.

Handmatig vervaardigde klankschalen.

De schalen die worden gebruikt bij de Peter Hess® klankmassage zijn handmatig vervaardigd en zijn in Nepal. Vervolgens zijn ze in Duitsland gecontroleerd aan de hand van hoge kwaliteitseisen gericht op het klankspectrum, klankstabiliteit, uiterlijk (hoogte en doorsnede) en gewicht.
Deze gewaarborgde kwaliteit met heldere kaders maakt het uitvoeren van wetenschappelijke onderzoeken mogelijk. Er vinden onder anderen wetenschappelijke onderzoeken plaats in ziekenhuizen waaruit is gebleken dat de Peter Hess® klankmassage genezingsprocessen bevordert. Deze massagevorm wordt deswege al in meerdere Franse en Duitse ziekenhuizen ingezet door onder anderen cardiologen, chirurgen, psychologen en elders.
Tevens biedt Duitsland ook klank congressen aan voor deze vorm van klankschaalmassage.

Momenteel is deze vorm van klankbelevenis de énige in zijn soort welke wordt gegeven volgens bewezen en erkende methodiek!
De Peter Hess® klankschaalmassage is namelijk met wetenschappelijke bewijsstukken onderbouwd wat uniek is binnen het klankschalenspectrum!
Wil je meer lezen over onderzoeken met betrekking tot de heilzame werking van klank? Lees dan dit blog.

Peter Hess klankschaalmassage Enschede

“Ontspan, laat los en geef je over. Ik en de klankinstrumenten doen het werk, nu is het tijd voor jou.”

De verschillende werkinstrumenten binnen mijn praktijk in Enschede.

In mijn praktijk werk ik met verschillende instrumenten. Elk instrument heeft zijn eigen uitwerking op jouw lichaam en jouw geest.
Niet alleen heb ik een box vol verschillende instrumenten welke ingezet kunnen worden tijdens pedagogische klankspelen, ik heb de beschikking over;

koshi chimes windgongen (elk handgemaakt met acht ingebouwde snaren en een body van geoliede bamboe: Terra, Aqua, Aria en Ignis)

feng gong, Peter Hess kwaliteitslabel (ook wel zonnen gong of wind gong genoemd)

rainsticks (oftewel regenmakers of regenstokken genoemd)

cymbels, Peter Hess kwaliteitslabel

klankbuizen

klankstaven (ook wel energy chimes genoemd)

sjamanendrum

verschillende klankschalen met het Peter Hess kwaliteitslabel

diverse metalen klankschalen

één kristallen rozenkwarts klankschaal

stemvorken

kalimba

tingsha’s

chimes met een houten frame (aluminium legering, dubbele rij)

oceandrum

verschillende instrumenten voor geluidseffecten

Naast mijn instrumenten werk ik graag met mijn intuïtie en ik vertrouw op mijn levenskennis. Zo kom ik tot het best mogelijke resultaat tijdens de sessies die ik geef.

Over de Feng Gong.

De Feng Gong vindt haar oorsprong in Zuidoost-Azië, zo’n 2000 jaar voor Christus. Destijds werd de gong veelal gebruikt bij ceremonies, rituelen, in tempels om signalen te geven en om de aandacht van de (slapende) goden en godinnen te trekken. Vandaag de dag worden de gongs in de Tibetaanse tradities gezien als het instrument met de diepste verbinding tussen de kosmos en de spirituele wereld. De gong deed zijn intreden in de westerse muziekwereld omstreeks het jaar 1889.

Feng Gong Klankschalen Twente Enschede Overijssel

De gong van Āyus Hartelicht is van de in dit blog besproken gewaarborgde Peter Hess® kwaliteit. Dit houdt in dat de gong herhaaldelijk getest en beluisterd is door gong experts en dat hij bekroond is met een ‘Premium Quality Standard’ zegel van Peter Hess®.

Door deze kwaliteit is deze Feng Gong geschikt voor het geven van geluidstherapie en klankpedagogiek. Tijdens de sessie ervaar jij zeker het verschil tussen een gong van een goedkopere samenstelling en deze gong.
Hij is gemaakt van gepolijst brons met een verhouding van 18-20% tin en 80-82% koper.
Deze Feng Gong ziet eruit als een zon en wordt daardoor ook wel de ‘Zonnen Gong’ genoemd.

De basis van deze Feng Gong is machinaal gemaakt maar hij is met de hand gevormd en tot klinken gebracht, afgewerkt en gepolijst, waardoor mijn Feng Gong onder de handgemaakte gongs valt. Doordat de maakwijze veel handwerk behoeft heeft mijn gong een geheel eigen klankspectrum. Dat maakt haar uniek in haar zijn!
De Feng Gong is erg bewegelijk en kan daardoor sterk vibreren. Deze vibraties brengen de lucht rondom gong voelbaar in beweging. Hierdoor wordt een Feng Gong ook wel Wind Gong genoemd.

Over de Feng Gong.

Feng Gong Klankschalen Twente Enschede Overijssel

De Feng Gong vindt haar oorsprong in Zuidoost-Azië, zo’n 2000 jaar voor Christus. Destijds werd de gong veelal gebruikt bij ceremonies, rituelen, in tempels om signalen te geven en om de aandacht van de (slapende) goden en godinnen te trekken. Vandaag de dag worden de gongs in de Tibetaanse tradities gezien als het instrument met de diepste verbinding tussen de kosmos en de spirituele wereld. De gong deed zijn intreden in de westerse muziekwereld omstreeks het jaar 1889.
De Feng Gong van Āyus Hartelicht is van de in dit blog besproken gewaarborgde Peter Hess® kwaliteit. Dit houdt in dat de gong herhaaldelijk getest en beluisterd is door gong experts en dat hij bekroond is met een ‘Premium Quality Standard’ zegel van Peter Hess®.
Door deze kwaliteit is deze Feng Gong geschikt voor het geven van geluidstherapie en klankpedagogiek. Tijdens de sessie ervaar jij zeker het verschil tussen een gong van een goedkopere samenstelling en deze gong.
Hij is gemaakt van gepolijst brons met een verhouding van 18-20% tin en 80-82% koper.
Deze Feng Gong ziet eruit als een zon en wordt daardoor ook wel de ‘Zonnen Gong’ genoemd.

De basis van deze Feng Gong is machinaal gemaakt maar hij is met de hand gevormd en tot klinken gebracht, afgewerkt en gepolijst, waardoor mijn Feng Gong onder de handgemaakte gongs valt. Doordat de maakwijze veel handwerk behoeft heeft mijn Feng Gong een geheel eigen klankspectrum. Dat maakt haar uniek in haar zijn!
De Feng Gong is erg bewegelijk en kan daardoor sterk vibreren. Deze vibraties brengen de lucht rondom gong voelbaar in beweging. Hierdoor wordt een Feng Gong ook wel Wind Gong genoemd.

Door Gemma van den Berg van praktijk Āyus Hartelicht
– In contact met jezelf –
Praktijk voor ontspanning, ontwikkeling en traumaverwerking.
©

error: Content is protected !!