“Wat gaaf dat jij open staat voor boodschappen van jouw gidsen en/ of jouw krachtdier(en)!”
“Goede vragen stellen in meditaties. Hoe doe je dat precies?” Leer het in dit blog.
Voor sessies waarbij jij en jouw gids of krachtdier in het middelpunt staan kun jij vragen voorbereiden om tot de kern van onderwerpen te komen. Daarbij is de formulering van je vraag belangrijk. Maar hoe stel je nu goede vragen in meditaties? Dat lees je in dit blog.
Wil jij een vraag inbrengen, dan is het raadzaam het volgende onderdeel goed door te nemen:
“Stel geen gesloten vragen – wees specifiek – stel vragen die positieve antwoorden opleveren – stel vragen naar waarheid – kijk vanuit je eigen standpunt.”
Stel een gerichte vraag tijdens de meditatie in Enschede of ga erin met een open gedachte; alles is goed.
Je kunt de meditatie in gaan met een hele gerichte vraag. Dat kan te maken hebben met een (levens)thema, iets wat je graag wilt manifesteren in je leven, of met wat anders.
De meeste antwoorden zitten al in jezelf, in je onderbewuste, of liggen klaar om aangereikt te worden door je gidsen. Je kunt er alleen nog niet bij komen, of nog niet op het juiste antwoord komen. Dat de informatie wel beschikbaar is: Daar kan jij mooi gebruik van maken! En Āyus Hartelicht kan jou daarmee begeleiden.
Ga jij de meditatie met een vraag in? Zorg dan dat je jouw vraag zorgvuldig samenstelt. Hoe beter jouw vraag is, hoe groter de kans is dat jij een goed antwoord krijgt.
Open vragen stellen in de meditatie.
Zorg dat je geen gesloten vragen stelt. Dus dat een vraag niet met een ja of met een nee beantwoord kan worden.
En zorg dat een vraag je verder brengt. Formuleer je vraag dus niet té open.
Een vraag als “Wat is jouw boodschap aan mij?” is erg open. Het antwoord kan alle kanten op gaan. Met zo’n type vraag komt er veelal veel minder relevante informatie tot jou waar jij echt wat mee kunt. Herschrijf je vraag zodat deze specifieker wordt.
Zorg voor de juiste formulering van je vraag. Het stellen van goede vragen is belangrijk om een goed antwoord te krijgen.
Zorg voor de juiste formulering van je vraag. Het stellen van goede vragen is belangrijk om een goed antwoord te krijgen.
Zorg ervoor dat je vragen stelt die je een positief antwoord geven:
Een vraag als “Waarom gun ik mijzelf geen rust?” kan je een scala aan negatieve antwoorden opleveren. Terwijl een vraag als “Wat heb ik nodig om mijzelf meer rust te gunnen?” je juist de doeltreffende antwoorden oplevert.
Een vraag als “Waarom ben ik niet tevreden met mijzelf?” zal je een scala aan negatieve antwoorden en negatieve overtuigingen opleveren. Terwijl een vraag als “Wat heb ik nodig, wat in mijn macht ligt, om tevreden te zijn met mijzelf?” je de betere antwoorden oplevert.
Vragen als “Waarom mislukt toch altijd alles in mijn leven?” Of als “Waarom overkomt mij toch altijd X” zullen je hoogstwaarschijnlijk een scala aan negatieve overtuigingen opleveren. Je stelt de vraag immers op vanuit een slachtofferrol oogpunt. Terwijl een vraag als “Wat heb ik nodig om meer X in mijn leven te ervaren” (waarbij X van alles kan zijn, bijvoorbeeld: Geluk, Liefde, Financiële voorspoed, Vertrouwen, Energie, Dankbaarheid, Creativiteit, Assertiviteit, Balans tussen werk en vrije tijd, Trots, Veerkracht, Zachtaardigheid etc.) je hele behulpzame antwoorden oplevert.
Klopt jouw vraag en is hij naar waarheid geformuleerd?
Kijk bij de vraagstellingen ook naar de waarheid van de vraag.
In de vraagstelling “Waarom mislukt toch altijd alles in mijn leven?” staat het woordje ‘alles’.
Maar er zijn vast ook dingen die wél goed gaan in je leven. Zoals bijvoorbeeld het eten van je lunch, het poetsen van je tanden, traplopen, je kleding aantrekken of het lezen van deze tekst.
Klopt de vraagstelling “Waarom mislukt toch altijd alles in mijn leven?”? Nee. Formuleer een vraag altijd zo dat hij ‘waar’ is.
Vragen als “Waarom laat hij/zij mij nooit met rust” zijn vragen waarop je geen (juist) antwoord zult gaan treffen. Het is een vraag die jij hebt gesteld waarbij er gekeken moet worden vanuit de ogen van iemand anders. Maar jij hebt geen invloed op wat iemand anders doet, of denkt. Je hebt alleen invloed op je eigen gedachten en acties. Een betere vraag kan dan zijn “Wat heb ik nodig zodat X mij minder emotioneel raakt, en zodat ik mij compleet voel?”.
Stel je de vraag vanuit jouzelf of vanuit iemand anders?
Formuleer je vraag zo dat hij is opgesteld vanuit jouw standpunt. Dat wil zeggen dat je geen vragen moet stellen waarbij actiepunten bij andere personen dan bij jouzelf liggen.
Wil je wat vragen aan jouw gids of aan jouw krachtdier? Neem dan de tijd om na te denken over de vraagstelling die jij mee wilt meenemen en wilt gaan stellen aan jouw helpers. En formuleer je vraag zorgvuldig.
Samengevat:
Zorg dat je goede vragen stelt. Alleen dan krijg je ook goede antwoorden.
Een goede vraag formuleren kan wat tijd in beslag nemen! Gun jezelf deze tijd. Jij bent het waard.
Heb je een vraag geformuleerd, maar twijfel je of het een geschikte vraag is? Aan de start van de sessie zullen we samen naar jouw vraag gaan kijken. Indien gewenst kunnen we ook samen een vraag formuleren.
“Zorg dat je goede vragen stelt. Alleen dan krijg je ook goede antwoorden.”
Door Gemma van den Berg van praktijk Āyus Hartelicht
– In contact met jezelf –
Praktijk voor ontspanning, ontwikkeling en traumaverwerking.
©