“Wat kun jij trots op jezelf zijn dat je hebt besloten om aan jezelf te werken! Nu je hebt besloten een coaching traject aan te gaan; hoe stel je dan goede vragen? Dat lees je in dit blog.”
“Goede vragen stellen tijdens een (kinder)coaching sessie in Enschede. Hoe doe je dat precies?”
Voor sessies waarbij het kind in het middelpunt staat heb ik mijn eigen werk methodiek om tot de kern te komen. Wil jij als volwassene een vraag inbrengen, dan is het raadzaam het volgende onderdeel goed door te nemen. Goede vragen stellen tijdens kindercoaching kan namelijk tot vele fijne inzichten leiden.
“Stel geen gesloten vragen – wees specifiek – kijk vanuit je eigen standpunt.”
Zorg voor de juiste formulering van jouw vraag.
Om een goed antwoord te krijgen moet je vraag goed geformuleerd zijn.
Zorg daarom dat je jouw vraag zorgvuldig samenstelt en neem daar ook de tijd voor. Hoe beter jouw vraag, hoe groter de kans is dat jij een antwoord vindt. Een goede vraagstelling formuleren kan best wel wat tijd kosten. Gun jezelf die tijd, jij bent het waard.
Open vragen stellen tijdens kindercoaching.
Zorg dat je niet gaat beginnen met een gesloten vraag. Een vraag mag dus niet met een ja of met een nee beantwoord kunnen worden. Jouw vraag moet jou ook verder brengen, formuleer je vraag dus niet té open.
Een voorbeeld van een te open vraag is: “Wat heb ik nodig?”
Het antwoord op deze vraag kan álle kanten op gaan. Je geeft er onder anderen geen onderwerp in aan.
Wees helder. Wil jij een goed antwoord? Dan moet je vraag ook goed zijn.
Als jij dorst hebt en je wilt drinken, dan is het antwoord op de vraag hoe jij je dorst kunt lessen; een drinkbron. Maar wil je weten wat jij nodig hebt om een opstel te schrijven dan heb je aan zo’n drinkbron weinig, je hebt dan allereerst pen en papier nodig.
Met een niet gerichte vraag komt er veelal veel minder relevante informatie tot jou waar jij echt wat mee kunt.
Houd je vragen bij jezelf en leg ze niet buiten jezelf.
Daarbij leg je met de bovenstaande voorbeeld vragen alles redelijk buiten jouzelf. Je wenst de antwoorden er eigenlijk op een presenteerblaadje mee aangereikt te krijgen. Zo eenvoudig werkt de wereld helaas niet.
Het is de kunst om vragen te stellen waarbij jij zelf in je interne wereld op onderzoek uit moet.
Weet je niet hoe je de antwoorden op jouw vragen kunt verkrijgen? Daar komt de hulp van mij binnen de sessies om de hoek kijken. Je hoeft het niet alleen te doen. Zowel het interne onderzoek niet, als het vinden van de antwoorden niet.
Stel daarnaast vragen op vanuit je eigen standpunt: “Wat kan jij zelf doen”.
Ik kan jouw levenspad niet bewandelen net zo min als dat jij niet kan bepalen hoe een ander zijn of haar leven leeft. Je hebt alleen invloed op datgeen wat jij zelf kunt doen.
Daarbij leg je met deze vraag alles redelijk buiten jouzelf. Je wenst de antwoorden er eigenlijk op een presenteerblaadje mee aangereikt te krijgen. Zo eenvoudig werkt de wereld helaas niet.
Het is de kunst om vragen te stellen waarbij jij zelf in je interne wereld op onderzoek uit moet.
Weet je niet hoe je de antwoorden op dergelijke vragen kunt verkrijgen? Daar komt de hulp van Āyus Hartelicht in sessies om de hoek kijken. Je hoeft het niet alleen te doen.
Stel daarnaast vragen op vanuit je eigen standpunt: “Wat kan jij zelf doen”.
Ik kan jouw levenspad niet bewandelen net zo min als dat jij niet kan bepalen hoe een ander zijn of haar leven leeft.
Wil je wat vragen? Neem de tijd om na te denken over de vraagstelling die jij mee wilt nemen voor de sessie en formuleer je vraag zorgvuldig.
Door Gemma van den Berg van praktijk Āyus Hartelicht Enschede – In contact met jezelf.
©