“Zou jij graag iets willen veranderen in jouw leven?
Hoe fijn is het als je daar wat handvaten voor krijgt!
Lees in dit blog over gedragsverandering bewerktstelligen.

“Gedragsverandering bewerkstelligen. Hoe doe je dat precies en waar begin je?”

Vastroesten in gewoontes, dat is niet zo moeilijk. Op één dag zijn er tal van handelingen die je uitvoert zonder erbij na te denken, die handelingen gaan volledig geautomatiseerd. Dat komt doordat je ze al erg vaak hebt uitgevoerd. Wellicht loop je met enige regelmaat tegen dingen van jezelf aan die je graag zou willen veranderen? Gedragsverandering bewerkstelligen kun je leren!

Als je heel jong bent dan gaat het aanleren van gedrag super snel.
Dat heeft twee redenen:

wanneer je jong bent heb je erg veel doorzettingsvermogen. Je probeert iets niet 3x en gooit dan de handdoek in de ring maar je gaat net zo lang door tot het je zelfstandig lukt.

als je jong bent en iets is je gelukt, dan wordt je door íedereen om je heen toegejuicht en maak je van elk moment een speciaal moment. Je viert zo elke overwinning. Dát slaat je brein op! Je hebt een groot beloningssysteem.

Je brein wil jou beschermen tegen pijn.

Jouw brein wil jou beschermen tegen pijn, teleurstellingen en verdriet, tegen de negatieve emoties die je kunt ervaren. Hoe ouder je wordt, hoe meer je ervan bewust bent dat sommige situaties ook een keerzijde kunnen hebben. Als je iets nieuws probeert dan gaat het nou eenmaal niet allemaal direct vlekkeloos. Je brein reageert echter erg op positieve complimenten, op schouderklopjes en op positieve feedback: Op het vieren van overwinningen. Daarvoor heb je niet direct een tweede persoon nodig; jij kunt ook je eigen overwinningen vieren. Ook jezelf de schouderklopjes geven wanneer je iets goed hebt gedaan! Je zult zien dat je zelfwaardering en je zelfvertrouwen zullen groeien en ook dat het oppakken van nieuwe gedragingen en gewoontes vele malen sneller geïntegreerd zullen worden.

“Het loont zich dus als je trots op jezelf bent na het bereiken van iets in je leven!”

De stappen waar je doorheen gaat van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam tijdens het bewerkstelligen van gedragsverandering.

Het brein van een baby, peuter, kleuter kortom een jong individu ontwikkelt zich razendsnel. Als jong individu ben je erg afhankelijk van je ouders, zonder hen overleef je niet. Diep van binnen wil je daarom vlot ontwikkelingen door gaan, zodat je steeds wat minder afhankelijk wordt.
Wanneer je je niet bewust bent van een ‘niet kunnen’, dan heet dat ook wel ‘onbewust onbekwaam’.
Als baby leer je jezelf opdrukken, omrollen, dingen vastpakken met je handjes, je lichaamsfuncties ontwikkelen zich en nog veel meer.
De eerste keren gaat dat niet zo eenvoudig: je wordt ‘bewust onbekwaam’. Je wilt iets, maar je realiseert je dat je het eerst nog moet leren.
In een volgende fase leer je jezelf voortbewegen, je leert woordjes, je leert je lichaam te coördineren. Vervolgens leer je jouw eerste stapjes te zetten. Eerst aan een liefdevolle hand, of door de randjes van meubels vast te pakken. Je leert jouw eigen boterham te smeren etcetera.
Jij wordt ‘bewust bekwaam’: Goed nadenken is nog nodig bij het uitvoeren van de stappen, maar je kunt het wel.
Pas wanneer je de handelingen tal van keren hebt herhaalt gaat het ‘automatisch’. Nu hoef je niet meer na te denken bij elke stap die je moet zetten. Jouw spieren en je brein coördineren fantastisch met elkaar. Je bent dan ‘onbewust bekwaam’.

Voorbeeld één van onbewust bekwaam; leren autorijden.

Eén van de mooiste voorbeelden vind ik zelf het leren autorijden.
Wanneer jij bij iemand in de bijrijder stoel zit, dan lijkt het allemaal zo gemakkelijk. De bestuurder kletst met je, bediend de radio, voegt moeiteloos in op de snelweg, parkeert zonder opnieuw in te moeten steken kaarsrecht in het midden van het parkeervak; dat moet toch een eitje zijn?
Wanneer je in een lesauto stapt, dan loop je eerst stilstaand alles door: Je luistert naar wat erbij komt kijken en dat is niet niks!
Leren kennen wat de rem is, de koppeling, wat het gaspedaal is, hoe een versnellingspook werkt, dat je de handrem eraf moet halen wanneer je op trekt, hoe je jouw auto veilig instelt qua spiegels, stuur, hoofdsteun en stoel.

Ook leer je wat de meters zijn in het dashboard, hoe je moet tanken en hoe je de bandenspanning en het oliepeil controleert, je leert wat er onder de motorkap zit en ook nog eens alle verkeersborden en mogelijke wegsituaties.
De eerste keer dat je rijdt is meer dan onwennig. Nadenken is bij vele dingen nog nodig. Jij ben je er erg van bewust dat je volledig onbekwaam bent. Dat appeltje eitje verhaal; dat valt toch wel even tegen.
Maar Michael Schumacher en Max Verstappen zijn ook ooit zo begonnen! Goede autocoureurs zijn ‘onbewust bekwaam’. Voor hun is het autorijden zulk bekend terrein geworden dat zij niet meer bij alle basishandelingen hoeven na te denken, maar zich kunnen gaan richten op de specialistische tak van sport.
Nu wil ik niet zeggen dat iedereen een fantastische autocoureur kan worden, maar dit voorbeeld laat wel prachtig zien waar ons brein toe in staat is om van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam te groeien.

Voorbeeld twee van onbewust bekwaam; zindelijk worden.

Als jij als klein wondertje ter wereld komt, dan moet je lichaam plotseling alles zelf doen. Je krijgt eten te verteren, drinken te verwerken en de afvalstoffen; die komen er uit. Omdat je volledig afhankelijk bent van de wereld om je heen en die wereld niet steeds je bed bij elke ontlasting of plas wil verschonen, krijg je en luier om.
Wanneer je iets ouder bent, ga je leren om naar het potje te gaan. Wauw! Iedereen juícht en springt en zingt en is blij als het jou lukt om op het potje te gaan!! Dát moet wel érg speciaal zijn, dus je brein: die slaat die overwinning op! Het gebeurt niet één keer, het juichen gaat maar door! Van het potje leer je naar het toilet te gaan en van een luier leer je te ontwikkelen naar zelfs droge nachten en droge dagen.

Het ene kind krijgt een beloningssysteem van stickertjes gekoppeld aan elke dag of nacht zonder pamper en het andere kind krijgt bij elke week zindelijkheid een klein cadeautje of wordt meegenomen op een uitje naar de speeltuin. Hoe dan ook; de overwinningen, die worden gevierd!
Na een intensieve periode training waaraan er erg wordt vastgehouden aan de gewenste gedragsveranderingen, is het zo ver:
Jij hoeft niet meer echt na te denken bij het ophouden van je plas of ontlasting, je voelt aan wanneer je naar het toilet moet lopen. Dat is het moment waarop jij onbewust bekwaam bent geworden in jouw zindelijkheid.

“Wees trots op wie je bent, geef jezelf de schouderklopjes die jij verdient en straal!”

Wat wens jij te veranderen?

misschien wil je stoppen met roken?

ervaar je (veel) uitstelgedrag?

zou je minder vlees willen eten?

staat leren sparen als een wens op je lijstje?

wil je dagelijks meer water drinken?

zou je minder impulsaankopen willen doen?

misschien wil je meer tijd aan je hobby besteden?

is een nieuwe taal iets wat je graag zou willen leren, maar waar jij jezelf toe moet zetten?

ervaar je dat je erg rommelig bent en dat een opgeruimd huis meer rust geeft, maar vind je het lastig om het opruimen vol te houden?

heb je behoefte aan het lezen van dat ene boek maar heb je er te weinig tijd voor?

wellicht staat vaker voor jezelf koken op je wensenlijstje

je hebt een vol leventje maar zou graag meer tijd willen vrij maken voor de mensen om je heen

of…?

Hoeveel tijd neemt een gedragsverandering bewerkstelligen in beslag?

Wil jij handelingen of gedrag van jouzelf veranderen? Dan heb je doorzettingsvermogen nodig en je moet het tijd geven.
Een studie welke gedaan is door Maxwell Maltz (1960), gericht op de vorming van nieuw gedrag, wees uit dat een gedragsverandering ten minste 21 dagen in beslag neemt.
In 2009 heeft een andere onderzoeker, Phillippa Lally, ook gedragsveranderingen bestudeert bij 96 personen. Samen met andere onderzoekers van de University College Londen. “Behavioural Changes, Habits”.
De mensen kregen de vrije keuze in wat zij wilde veranderen. Van kleine zaken als ‘meer water drinken’ tot veranderingen welke meer inzet nodig hadden, als ‘dagelijks sporten’. Lally volgde de deelnemers 12 weken en ze kwam tot de conclusie dat er gemiddeld genomen 66 dagen nodig zijn om gedragsverandering ‘geautomatiseerd’ in je systeem te krijgen.
De lengte van de waarneembare veranderingen varieerde van 18 tot 254 dagen.
Het is noodzakelijk dat je iets hebt wat je eraan herinnert je gewenste gedrag in plaats van je huidige gedrag inzet. Dat kan een situatie zijn (als je omgeving of een locatie) of contextueel (daarbij staan de lasten, vragen of de problemen niet op zichzelf maar wordt er gekeken naar het geheel).

Situaties versus contextueel.

Een voorbeeld van een situatie:
Je loopt voor het slapen de badkamer in en ziet je tandenborstel liggen. Dat is je herinnering aan het tandenpoetsen.
Een voorbeeld van contextueel:
Je hebt jezelf voorgenomen om bij je ontbijt een stuk fruit te eten. Jouw herinnering kan zijn dat je ‘s morgens op staat, of dat je je klaar maakt voor het ontbijt. Het ‘event’ in het geheel wordt dan dus je herinnering.

Gedragsverandering bewerkstelligen vergt doorzettingsvermogen.

Het onderzoek van Lally geeft aan dat het missen van een dag werken aan jouw ‘veranderingen’ geen direct effect heeft op het eindresultaat, zolang je de gewenste zaken daarna maar weer gelijk oppakt. Het is onbekend hoeveel dagen je uit de 66 dagen kunt missen voordat de integratie mislukt. Skip je het gewenste gedrag te vaak, dan zal je hoogstwaarschijnlijk ook geen automatische handelingen ervan gaan ontwikkelen.

Situaties versus contextueel.

Een voorbeeld van een situatie:
Je loopt voor het slapen de badkamer in en ziet je tandenborstel liggen. Dat is je herinnering aan het tandenpoetsen.
Een voorbeeld van contextueel:
Je hebt jezelf voorgenomen om bij je ontbijt een stuk fruit te eten. Jouw herinnering kan zijn dat je ‘s morgens op staat, of dat je je klaar maakt voor het ontbijt. Het ‘event’ in het geheel wordt dan dus je herinnering.

Gedragsverandering bewerkstelligen vergt doorzettingsvermogen.

Het onderzoek van Lally geeft aan dat het missen van een dag werken aan jouw ‘veranderingen’ geen direct effect heeft op het eindresultaat, zolang je de gewenste zaken daarna maar weer gelijk oppakt. Het is onbekend hoeveel dagen je uit de 66 dagen kunt missen voordat de integratie mislukt. Skip je het gewenste gedrag te vaak, dan zal je hoogstwaarschijnlijk ook geen automatische handelingen ervan gaan ontwikkelen.

Wanneer je tegen veel dingen in jouw leven op loopt, dan kan het super fijn zijn om jouw welzijn een boost te geven. Een healing is in zo’n geval erg prettig omdat het de balans van jouw energiestromen en jouw lichaam verbetert. Op deze pagina vind je de informatie over deze fijne sessie.

Ben jij toe aan verandering? Kijk dan op deze pagina voor de coaching sessies die je bij mij in Enschede kunt inplannen.

Een gratis give-away voor jou:
“Wat heb ik nodig om nieuw gedrag te ontwikkelen?”

maak het voor jezelf kristalhelder welk gedrag jij precies wilt ontwikkelen

maak een commitment aan dit gedrag voor ten minste 66 dagen

bepaal wat jouw herinnering gaat zijn om jouw gewenste gedrag uit te voeren en of deze herinnering ‘sterk genoeg’ is

bedenk de locatie van het uitvoeren van het gewenste gedrag (thuis, op het werk, in de sportschool etcetera). Hoe meer jij je op deze locatie houdt aan het integreren van je gewenste gedrag, hoe groter de kans op succes

wees consequent en probeer geen dagen over te slaan

sta er bij stil wanneer je het besef hebt dat jouw gewenste gedrag ‘automatisch’ is gedaan; Maak er een ‘moment’ van; vier het, deel het! Zo slaat je brein het beter op

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de aanpassingen en de veranderingen die jij wenst te bereiken in jouw leven? Dan kan ik jou begeleiden met mijn coaching sessies.

Ik bied een vrij unieke vorm van coaching met klank aan. Hierbij is het niet persé nodig om heel diep in te gaan op onderwerpen terwijl er goede resultaten behaald kunnen worden in slechts drie sessies. Het is een zeer bijzondere vorm van coaching.

Naast deze vorm van coaching met klanken bied ik ook een sessie aan (Innerlijke spiegel) waarbij we op een creatieve wijze jouw innerlijke wereld en omgeving zichtbaar maken. Het tweede gedeelte van deze sessie bestaat uit een kaartlegging.

Wat heb jij als individu nodig? Wat zijn jouw doelen of je aandachtspunten? Wat wil jij veranderen? Is het haalbaar en hoe maken wij het haalbaar? Neem de eerste stappen naar een beter contact met jezelf.
Ben je 16 jaar of jonger maar ben je geïnteresseerd in coaching met klank? Klik dan hier.

Door Gemma van den Berg
van praktijk Āyus Hartelicht
– In contact met jezelf –
Praktijk voor ontspanning, ontwikkeling en traumaverwerking.
©

error: Content is protected !!