“Holisme, wat houdt dat in en hoe gaan sessies binnen een holistische praktijk? Lees er alles over in dit blog”

Sta open voor de holistische gedachte.

Holisme is binnen praktijk Āyus Hartelicht een belangrijk werkaspect. Dat ik holistisch werk wil zeggen dat ik de mens zie als één geheel.
Het kan namelijk zijn dat een fysiek probleem bijvoorbeeld in een mentale laag is ontstaan of andersom. In dit blog leg ik je veel uit over deze mooie werkwijze en wat holisme inhoudt.

De verschillende niveaus van het holisme.

Je lichaam, je geest en je emoties werken altijd met elkaar samen. Hierdoor wordt er veel mogelijk gemaakt in jouw leven. In zowel het positieve als het minder prettige.
Je lichaam kan jou door deze samenwerking ook beschermen. Zo kun je bij het ervaren van stress of een trauma met je psyche je emoties onderdrukken. De keerzijde is dat dit ook een effect heeft op jouw lichaam. Emoties ervaar je namelijk niet alleen in je brein, maar ook je lichaamscellen hebben een celgeheugen.
Het mooie van het holistische is dat er wordt gewerkt op vijf verschillende niveaus. Ik richt mij dus niet alleen op een symptoom, maar ik kijk naar meerdere lagen.
De vijf verschillende lagen van holisme zijn:

fysiek niveau (je lichaam en daarbij hoort ook hetgeen wat je doet, hoe jij je leven leeft, je voedingspatroon (bijvoorbeeld biologisch of geraffineerd, vegetarisch of vlees, koken of magnetron) en meer)

emotioneel niveau

mentaal niveau (waaronder je gedachtegangen)

energetisch niveau

spiritueel niveau (zoals de dimensies die je omringen, je ziel, je gidsen)

Samen gaan we kijken of we de balans tussen deze niveaus kunnen herstellen daar waar er onbalans is.

Op het mentale gebied werk ik met een stukje coaching en op het lichamelijke gebied met energieën, klankwerken, mineralen en edelstenen. Naast vaste methodieken werk ik ook intuïtief en vanuit mijn eigen levenservaringen. Qua volbrachte opleidingen ben ik goed onderlegt zodat jij professioneel wordt begeleid.
Neem jij de stap naar een beter contact met jezelf? Nodig meer positiviteit uit in jouw leven.

Je laat los wat niet meer nodig is.
Een voorbeeld van het doorwerken binnen de niveaus.

Wanneer een niveau langdurig uit balans raakt dan kan dat leiden tot onbalans op een ander niveau.

Bijvoorbeeld; Je ervaart veel stress en angsten in je leven. Dat zit op het mentale vlak en hierdoor voel je snel irritaties opkomen.
Of moet je soms plots huilen, dat zit op je emotionele vlak. Loop je hier mee door, dan kan dit leiden tot klachten op fysiek niveau, zoals pijn en/of ziekten.
Alles wat ontspanning gerelateerd is, verlaagt het stressniveau in je lichaam en geest. Zoals het voorbeeld van de onbalans werkte, zo werkt het andersom ook. Voel je minder stress, dan zit je emotioneel beter in je vel en kan je lichamelijk veel meer aan.

Doordat ik werk op een holistisch niveau ga jij dus op allerlei vlakken in jouw leven meer positiviteit ervaren!

Er zijn veel factoren die jouw leven bepalen maar soms is het kijken naar het geheel nodig om te zien wat er nodig is.

Waar staat het woord holistisch voor?

Het woord holistisme is afkomstig van het Griekse woord holos, wat ‘geheel’ betekend. Alles staat met elkaar in verbinding. Met een holistische kijk ga je ervan uit dat je iets niet (blijvend) kunt helen of kunt behandelen zonder naar alle niveaus te kijken. Er wordt dus niet alleen naar losse componenten gekeken, maar naar het totaalplaatje.

Kijkende naar het geheel betekent ook dat er niet alleen wordt gekeken naar het huidige moment in jouw leven. Je verleden kan ook worden meegenomen tijdens een behandeling. Zo kunnen er zelfs in vorige levens dingen hebben plaatsgevonden waar jij in dit leven effect van voelt. Ook hier kunnen wij aan werken. Niets is op zichzelf staand, alles is met elkaar verbonden. Jij  maakt onderdeel uit van het grotere geheel.

Een metafoor voor het uitleggen van holisme is de vergelijking met een taal. Een woord op zichzelf staand is niet altijd in een context te plaatsen. Sommige woorden hebben een betekenis en anderen niet. Je hebt het zinsverband, het totale plaatje, nodig om echt te begrijpen wat er wordt gezegd.
Zo is het leven ook. Er zijn veel factoren die jouw leven bepalen maar soms is het kijken naar het geheel nodig om te zien wat er moet gebeuren. Wat er nodig is.

In onze maatschappij leven we veel vanuit het hoofd en minder vanuit ons zijn, vanuit ons lichaam, vanuit ons hart. Je ziet dan ook vaak dat mensen minder met zichzelf verbonden zijn. Om een goede balans te ervaren, is het belangrijk om de verschillende niveaus met elkaar te verbinden. Zo voel jij je uiteindelijk gelukkiger.
Het holisme is alomvattend. Het is een filosofie, een levensovertuiging en/ of een levensvisie.

Niet iedereen is gewend aan holistisch werken. Zo zie je ook dat de reguliere zorg in Nederland, mensen die holistisch voelen en kijken niet altijd begrijpen. Gelukkig ontstaat er in de laatste jaren wel een verschuiving binnen de zorg en wordt er steeds meer erkent dat het lichaam niet van de geest te scheiden is.
In de gezondheidszorg staat het holisme bekend als de ‘alternatieve geneeswijze’ of als de ‘complementaire zorg’.
Sta jij in een goede verbinding met jouzelf dan begrijp je veelal beter waarom bepaalde dingen gebeuren of weet je intuïtief welke richting je op moet gaan.

Holistisch werken gaat verder dan werken op basis van vaardigheden, protocollen of vaste methodes. Je zet ook je intuïtie in om bijvoorbeeld blokkades te vinden en te helen. Ook systemisch kijken (jouw familie en bloedverwanten maken onderdeel uit van jouw zijn) is er een onderdeel van. Net als energetisch werken zoals het ondergaan van een fijne healing, het werken met de aura of traumaverwerking (zie ook de ‘traumaverwerking 7 daagse‘) en intuïtief coachen.
Het gaat om de balans vinden in jezelf. Om het ervaren van zelfliefde en geluk.

Indien er wordt gekeken naar het behandelen van symptomen en niet naar de kern van een klacht, dan worden delen van het lichaam afzonderlijk van elkaar behandeld. Een voorbeeld daarvan is een plaatselijke massages bij bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut.

Zorgen voor jezelf en zorgen voor anderen.
Hoe kan je er beter zijn voor jouw gezin?

Goed voor jezelf zorgen staat centraal in het holisme. Pas wanneer jij goed voor jezelf zorgt en goed in je vel zit, kun jij er ook zijn voor anderen.

Zie het als het maken van een vliegreis: Voor het opstijgen krijg je veiligheidsinstructies dat je bij het plaatsvinden van calamiteiten eerst je eigen gezichtsmasker om moet doen en daarna de gezichtsmaskers van eventuele hulpbehoevenden. Raak jij buiten westen dan kun jij namelijk niet meer van volle betekenis zijn.

Kijkende naar gezinssituaties werkt het net zo: Als jij een ouder bent dan wil je voor je kinderen graag het beste. Wanneer jij goed in balans bent, dan kun jij er beter voor je kind(eren) zijn.
Je wilt graag een fijne verbinding hebben met jouw gezinsleden. Die verbinding begint al bij het goed kunnen communiceren. Jouw kind(eren) moeten zich veilig genoeg voelen om met hun verhalen en emoties bij jou terecht te kunnen. Luister daarom niet alleen om te antwoorden, maar luister om te luisteren: Luister echt naar wat er wordt gezegd, waar iemand mee zit of waar iemand hulp bij nodig heeft. Soms is het ook prettig om gewoon gehoord te worden. Door er oprecht te zijn, zorg jij voor verbinding.
Je kunt de verbindingen met de mensen om jou heen ook versterken door bijvoorbeeld het samen ondernemen van dingen. Alles begint bij het goed verzorgen van jezelf.

voel jij stress?

heb je last van trauma’s?

voel jij je vaker ongelukkig dan gelukkig?

loop je vaak vast in het leven?

vind je het moeilijk om je doelen te bereiken?

Zet jezelf centraal in jouw leven. Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. Ik begeleid jou graag op jouw weg naar meer balans en een gelukkiger leven.

Ben jij klaar voor jouw holistische ervaring? Neem dan nu contact op met mijn praktijk in Enschede.

Door Gemma van den Berg van praktijk Āyus Hartelicht
– In contact met jezelf –
Praktijk voor ontspanning, ontwikkeling en traumaverwerking.
©

 

“Zet jij jouzelf centraal in jouw leven?

error: Content is protected !!